3 Haziran 2008 Salı

Origami Yaparken(Kağıt Katlama İle İlgili) Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Bu en kolay ulaşılabilir sanatı yapmanız için ihtiyaç duyulan tek madde bir parça kağıttır. Tüm kağıtlar bu iş için kullanılabilir fakat standart origami kağıdı daha ince, güçlü ve kolay katlanıp sekil verilebilmektedir. Origami kağıtlarında tercih bir yüzünün renkli diğer yüzünün beyaz ve 15 cm'lik kareler seklinde olmasıdır. Bazı Origami sanatçıları kumaş, ince tel ağlar, metal levhalar ve hatta bir çeşit macun kullanmaktadırlar.

Origaminin temel tekniği katlamaktır. Birçok karmaşık katlama geliştirilmiştir. En basit katlama kağıdın ikiye katlanmasından oluşan
vadi (walley) katlamadır. Bu katlama iç kısımdan vadi, dış (sırt kısmı) kısımdan dağ (mountain) katlama olarak adlandırılır. Bütün kombinasyon bu iki katlamadan başlamada ve üretilmektedir. Yaygın en temel dört katlama, en basitinden en karmaşığına, uçurtma (kite), balık (fish), kuş (bird) ve kurbağa (frog) katlamalarıdır.

Kağıt katlayarak güzel bir origami modeli(örneği) elde edebilmek için,diyagramlarda gösterilen basamakları titizlikle,adım adım takip etmek en önemli unsurdur.

Not:)
Origami fanatikleri kağıdı kutsal birşey olarak görürler. Onların gözünde,
kesmek ya da yapıştırmak bu kutsal şeye karşı, bir nevi küfür ve saygısızlıktır. Fanatik, radikal köktendinci origamici olmasak da, başka dinin kurallarına gösterilmesi gereken bir saygı gibi biz de bu origaminin 7 ölümcül günahına uyalım (kesmeyeceksin, yapıştırmayacaksın, yırtmayacaksın, kare kağıt kullanacaksın, boyamayacaksın, çizmeyeceksin vs... ) Origami kitabı alırken dikkat edelim, kesmeli yapıştırmalı tariflerin, diyagramların oldugu kitaplara yüz vermeyelim. Kağıdın bölünmez bütünlüğüne zarar vermeyen, yabancı kimyasal maddelerin kirletmedigi gerçek modelleri öğrenelim ve yapalım.
Kaynaklar:
www.mathvoice.net

0 yorum: