30 Temmuz 2008 Çarşamba

Origami ile Süsen Çiçeği (Iris Flower) Yapımı

























1)15x15 standart büyüklükte origami kağıdı ya da bu ebatlarda kesilmiş renkli A4 kağıdı ile başlıyoruz.Siyah çizgi ile gösterilen köşegen üzerinden 2 ye katlıyoruz.





2)Kağıdı ortalayan siyah çizgiden yukarıya katlama yaptığımızda oluşan dikdörtgen.







3)Kağıdı ortalayan siyah çizgiden sağa katlama yaptığımızda oluşan dikdörtgen.







4)Amacımız sadece iz elde etmek olduğundan kağıdımızı tekrar açıyoruz.







5)Ben çift renkli origami kağıdı kullanıyorum,süsen çiçeğinin renkli olmasını istediğimden kağıdımı diğer yüzüne çeviriyorum.Siyah çizgiler (köşegenler üzerinden) oklar yönünde katlamalar yapıyoruz.




6)Köşegenlerden biri üzerinden katlayarak elde ettiğimiz üçgen.







7))Diğer köşegen üzerinden katlayarak elde ettiğimiz üçgen






8)Amacımız iz elde etmek olduğundan yaptığımız katlamaları açıyoruz.Kağıdı diğer yüzüne çevirmeksizin,her köşesinden ve kenar orta noktalarından oklar yönünde (önceden yapmış olduğunuz katlamalar size yol gösterecektir) içe bükerek şekil veriyoruz.



9)Katlamalarımızı rahatça yapabilmek için elde ettiğimiz iki simetrik kareden oluşan şeklimizi,bir kare yüzü altta kalacak şekilde yatırıyoruz.Siyah çizgi hizasından düz,kesikli siyah çizgi üzerinden ters katlamalar yaparak okları takip ediyoruz.Ve beyaz çizgilerle sınırları gösterilmiş olanı üçgeni elde ediyoruz.



10)Aynı işlemi elde ettiğimiz 4 simetrik kare yüzede uygulamamız gerekiyor,bu nedenle üçgenimizi ok yönünde katlayarak yeni bir kare yüze geçiyoruz.




11)Katlamalarımızı rahatça yapabilmek için elde ettiğimiz iki simetrik kareden oluşan şeklimizi,bir kare yüzü altta kalacak şekilde yatırıyoruz.Siyah çizgi hizasından düz,kesikli siyah çizgi üzerinden ters katlamalar yaparak okları takip ediyoruz.Ve beyaz çizgilerle sınırları gösterilmiş olanı üçgeni elde ediyoruz.



12)Aynı işlemi elde ettiğimiz 4 simetrik kare yüzede uygulamanız gerekiyor,bu nedenle üçgenimizi ok yönünde katlayarak yeni bir kare yüze geçiyoruz.





13)Ben sadece 2 kere aynı işlemi nasıl uygulamanız gerektiğini gösterdim(9 ve 11. basamaklarda),çalışmayı yaparken 4 kare yüzede aynı işlemi elde ettiğiniz her yeni üçgenden sonra uygulamanız gerekiyor.





14)Elde ettiğimiz baklava dilimine benzer şeklin iki kısa köşesini siyah çizgiler hizasından oklar yönünde orta noktaya katlıyoruz.






15)Aynı işlemi elde ettiğimiz 4 simetrik üçgende de uygulamanız gerekiyor,bu nedenle üçgenimizi ok yönünde katlayarak yeni bir üçgene geçiyoruz.






16)Elde ettiğimiz baklava dilimine benzer şeklin iki kısa köşesini siyah çizgiler hizasından oklar yönünde orta noktaya katlıyoruz.






17)Aynı işlemi elde ettiğimiz 4 simetrik üçgende de uygulamanız gerekiyor,bu nedenle üçgenimizi ok yönünde katlayarak yeni bir üçgene geçiyoruz.





18)Ben sadece 2 kere aynı işlemi nasıl uygulamanız gerektiğini gösterdim(14 ve 16. basamaklarda),çalışmayı yaparken 4 üçgende de aynı işlemi elde ettiğiniz her yeni katlamadan sonra uygulamanız gerekiyor.





19)Amacımız iz elde etmek olduğundan orta noktaya yaptığımız (simetrik 4 yüzde de uyguladığımız) katlamaları açıyoruz.






20)Elde ettiğimiz izler üzerinden (siyah çizgi ile gösterilen) düz,kesikli siyah çizgiler üzerinden ters yönde katlamalar yaparak yeni küçük bir üçgen elde ediyoruz.





21)Çiçeğimizin çanak yapraklarından birini oluşturacak olan bu yeni üçgeni siyah çizgi üzerinden yukarı katlıyoruz.






22)Aynı işlemi elde edeceğimiz 4 simetrik küçük üçgende de uygulamanız gerekiyor,bu nedenle üçgenimizi ok yönünde katlayarak yeni bir yüze geçiyoruz.





23)Amacımız iz elde etmek olduğundan orta noktaya yaptığımız (simetrik 4 yüzde de uyguladığımız) katlamaları açıyoruz.






24)Elde ettiğimiz izler üzerinden (siyah çizgi ile gösterilen) düz,kesikli siyah çizgiler üzerinden ters yönde katlamalar yaparak yeni küçük bir üçgen elde ediyoruz.





25)Çiçeğimizin çanak yapraklarından birini oluşturacak olan bu yeni üçgeni siyah çizgi üzerinden yukarı katlıyoruz.





26)Ben sadece 2 kere aynı işlemi nasıl uygulamanız gerektiğini gösterdim(20-21 ve 24-25. basamaklarda),çalışmayı yaparken 4 simetrik yüzde de aynı işlemi elde ettiğiniz her yeni katlamadan sonra uygulamanız gerekiyor.




27)Çanak yaprakları oluşturacak olan küçük üçgen parçaların bulunmadığı 4 simetrik yüzün (baklava dilimine benzeyen) kısa kenarlarını siyah çizgiler üzerinden ok yönünde ortaya katlıyoruz.





28)Aynı işlemi elde edeceğimiz 4 simetrik yüzde de uygulamanız gerekiyor,bu nedenle katlama yaptığımız yüzü ok yönünde katlayarak yeni bir yüze geçiyoruz.





29)Çanak yaprakları oluşturacak olan küçük üçgen parçaların bulunmadığı 4 simetrik yüzün (baklava dilimine benzeyen) kısa kenarlarını siyah çizgiler üzerinden ok yönünde ortaya katlıyoruz.





30)Ben sadece 2 kere aynı işlemi nasıl uygulamanız gerektiğini gösterdim(27 ve 29. basamaklarda),çalışmayı yaparken 4 simetrik yüzde de aynı işlemi elde ettiğiniz her yeni katlamadan sonra uygulamanız gerekiyor.





31)Son aşama süsen çiçeğimizin yapraklarını oluşturmak için siyah çizgi hizasından çiçeğimizin yaprağını katlıyoruz.






32)Daha sonra bu katlamaları yaprak görünümü oluşturmak için açacağız.







33)Elde ettiğimiz 4 yaprak içinde aynı katlamayı yapıyoruz ve yaprak görünümü oluşturmak için her birini açıyoruz.






34)Süsen çiçeği hazır.








Süsen çiçeği








Süsen çiçeği


"BLOĞUMDAKİ ORİGAMİ ÇALIŞMALARI AKSİNİ BELİRTMEDİĞİM SÜRECE BANA AİTTİR,ALINTI YAPARKEN LÜTFEN KAYNAK GÖSTERİN! "

14 Temmuz 2008 Pazartesi

Origami ile Turna Kuşu(Paper Crane) Yapımı




























1)15x15 standart büyüklükte origami kağıdı ya da bu ebatlarda kesilmiş renkli A4 kağıdı ile başlıyoruz.Kağıdımızı siyah çizgiler ile gösterilen köşegenler üzerinden 2 ye katlıyoruz.








2)Siyah çizgi ile gösterilen köşegenlerden biri üzerinden katlama yaptığımızda oluşan üçgen.








3)Siyah çizgi ile gösterilen köşegenlerden bir diğeri üzerinden katlama yaptığımızda oluşan üçgen.








4)Amacımız iz elde etmek olduğundan yaptığımız katlamaları açıyoruz.








5)Kağıdı diğer yüzüne çeviriyoruz.Siyah çizgi ile gösterilen orta noktalar üzerinden,oklar yönünde 2 ye katlıyoruz.







6)Kağıdı ortalayan siyah çizgiden yukarıya katlama yaptığımızda oluşan dikdörtgen.








7)Kağıdı ortalayan siyah çizgiden sola katlama yaptığımızda oluşan dikdörtgen.








8)Amacımız sadece iz elde etmek olduğundan kağıdımızı tekrar açıyoruz.








9)Kağıdı diğer yüzüne çevirmeksizin,her köşesinden ve kenar orta noktalarından oklar yönünde (önceden yapmış olduğunuz katlamalar size yol gösterecektir) içe bükerek şekil veriyoruz.






10)9. basamağı takip ettiğinizde elde etmeniz gereken kareye benzer şekil.(Şekli daha rahat anlayabilmeniz için kıskaçlarla tutturdum.)







11)9. basamağı takip ettiğinizde elde etmeniz gereken kareye benzer şekil.(Şekli daha rahat anlayabilmeniz için kıskaçlarla tutturdum.)







12)9. basamağı takip ettiğinizde elde etmeniz gereken kareye benzer şekil.(Şekli daha rahat anlayabilmeniz için kıskaçlarla tutturdum.)







13)Katlamalarımızı rahatça yapabilmek için elde ettiğimiz iki simetrik kareden oluşan şeklimizi,bir kare yüzü altta kalacak şekilde yatırıyoruz.









14)Elde ettiğimiz karemizin açıklık kalan köşesinin siz kaltlamaları yaparken altta kalması çok önemli!










15)Elde ettiğimiz kare yüzlerden birinin 2 köşesini (açıklık kalan kısmın altta kalması çok önemli) siyah çizgiler hizasından mavi oklar yönünde orta noktaya birleştiriyoruz.






16)Orta noktaya birleştirilen sağ kanat.









17)Orta noktaya birleştirilen sol kanat.Ve amacımız sadece iz elde etmek olduğundan katladığımız 2 kanadı da açıyoruz.







18)Katladığımız iki kanadı açtığımızda oluşan izlerin hizasından (siyah çizgi üzerinden) kağıdımızı açarak yukarıya katlıyoruz.







19)Kağıdımızı yukarıya doğru açtığımızda oluşan şekil.Yine katlama izlerinden (siyah çizgiler hizasından) içe katlama yaparken,mavi oklarla gösterilen 2köşenin orta noktaya gelmesini sağlıyoruz.








20)Sağ kanadın katlanmış hali.Sol kanadı da aynı şekilde içe katlıyoruz.










21)İki tarafında katlamalarının tamamlanmış hali.











22)Çalışmamızı diğer yüzüne çevirip,elde ettiğimiz kare yüzlerden diğeri içinde aynı işlemleri uyguluyoruz.Karemizin 2 köşesini (açıklık kalan kısmın altta kalması çok önemli) siyah çizgiler hizasından mavi oklar yönünde orta noktaya birleştiriyoruz.




23)Orta noktaya birleştirilen sağ kanat.









24)Orta noktaya birleştirilen sol kanat.Ve amacımız sadece iz elde etmek olduğundan katladığımız 2 kanadı da açıyoruz.







25)Katladığımız iki kanadı açtığımızda oluşan izlerin hizasından (siyah çizgi üzerinden) kağıdımızı açarak yukarıya katlıyoruz.







26)Kağıdımızı yukarıya doğru açtığımızda oluşan şekil.Yine katlama izlerinden (siyah çizgiler hizasından) içe katlama yaparken,mavi oklarla gösterilen 2köşenin orta noktaya gelmesini sağlıyoruz.








27)Sağ kanadın katlanmış hali.Sol kanadı da aynı şekilde içe katlıyoruz.










28)İki tarafında katlamalarının tamamlanmış hali.











29)Elde ettiğimiz yeni,şeklin şekilde gördüğünüz iki köşesini siyah çizgiler üzerinden orta noktaya denk gelecek şekilde mavi oklar yönünde katlıyoruz.









30)Sağ kanadın katlanmış hali.











31)Sol kanadın katlanmış hali.











32)Şeklimizi ters çevirip,aynı işlemleri diğer yüzüne de uyguluyoruz.










33)Sağ kanadın katlanmış hali.











34)Sol kanadın katlanmış hali.











35)Kuşumuzun kafa kısmını elde etmek için,katlamanın sağ alt kısmında kalan parçayı siyah çizgi hizasından yukarı katlıyoruz.









36)Kuşumuzun gagası için,yukarı katladığımız parçanın uç kısmından minik bir parçayı siyah çizgi hizasından aşağı katlıyoruz.









37)Kuşumuzun kuyruğu içinse,sol alt kısmında kalan parçayı siyah çizgi hizasından yukarı katlıyoruz.










38)Sıra geldi kanatlara,siyah çizgi hizasından mavi oklar yönünde kanatlardan birini aşağı katlıyoruz.







39)Kanatlardan birinin katlanmış hali.









40)Kuşumuzu diğer yününe çevirip,diğer kanat için de siyah çizgi hizasından mavi oklar yönünde aşağıya doğru katlama yapıyoruz.







41)Kuşumuzun kanatları hazır.









42)Kuşumuzun kanatlarını açıyoruz.









43)Kuşumuzun kanatlarını nazikçe oklar yönünde çekiyoruz,sırt kısmında oluşan dikliğin,minder şeklini aldığını görebilirsiniz.







44)Turna kuşumuz hazır.









Origami Turna Kuşu



















"BLOĞUMDAKİ ORİGAMİ ÇALIŞMALARI AKSİNİ BELİRTMEDİĞİM SÜRECE BANA AİTTİR,ALINTI YAPARKEN LÜTFEN KAYNAK GÖSTERİN! "